Een tijdperk van kwaaltjes
Waarom toch de moeite doen om gezonde, pure voeding te eten?
Sommige mensen zijn het eigenlijk al gewend om met wat kwaaltjes door het leven te gaan: een vervelend buikje, vermoeidheid, lage rugpijn, spanningshoofdpijn… Bij andere kunnen we al spreken van een echt ziektebeeld, zoals hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en diabetes. Voor veel van deze ziekten is er geen één duidelijke verklaring, maar een verband met (slechte) voeding is eigenlijk niet zo vergezocht! Is het niet logisch dat een machine die de verkeerde brandstof krijgt op termijn niet meer zo goed functioneert? Dan is het even logisch dat erbij structureel slecht eten na verloop van tijd ook dingen mis zullen gaan in je lichaam.
Het blijft natuurlijk een totaalpakket, waarin ook stress, je slaappatroon, beweging, mentale weerbaarheid en hygiëne hun deel in hebben. We kunnen dit samenvatten als onze levensstijl. Wist je dat er een grote kans bestaat dat vele klachten omkeerbaar zijn door je levensstijl aan te passen op de juiste manier? Dat is de herstelkracht van voeding!
Cortisol of stress
Cortisol, het stresshormoon bij uitstek. In onze stressvolle maatschappij hebben we gemiddeld hogere cortisolwaarden (= stresshormoon) als de mensen vroeger. Spijtig genoeg gaat juist cortisol onze insulineproductie tegenwerken, en maakt dat wel meer insuline nodig hebben om onze bloedsuikerwaardes onder controle te kunnen houden. En dus ons lichaam weer wat meer in opslagmodus zet!
Ghreline
Voldoende slaap is zeer belangrijk, slechte of te korte slaap verhoogt je cortisol, verstoort je insuline reactie en glucose regeling. M.a.w. ook dit zorgt ervoor dat ons lichaam meer insuline gaat produceren. Het verhoogt het hongerhormoon ghreline en vertraagt je metabolisme. De slaapbehoefte verschilt van persoon tot persoon, maar een gemiddelde van 7 uur kwalitatieve slaap zou het streven mogen zijn.
Beweging en insuline
Als je lichaam in beweging komt, is je lichaam zo slim om te weten dat het mag stoppen met opslaan van suikers/vetten, want je hebt je energie nodig.
De insuline productie valt stil, zodat je lichaam rechtstreeks aan de suikers en vetten uit het bloed kan als energiebron. Dus een van de beste methodes (na het eten van minder en de goede kwaliteit koolhydraten) is het afbreken van je insulinepieken door te gaan bewegen. We weten uit studies dat des te intensiever de beweging is, des te beter de insulinereactie stopt. Vandaar dat vb. krachttraining hoog in het vaandel staan bij diabetespatiënten. En er vooral aangeraden wordt om nuchter en/ of na het eten te gaan bewegen. Maar onthoud vooral dat alle bewegingsvormen dit doen. Dus vooral DOE wat je graag doet!!
Ook zijn actieve spieren grote energieverbruikers, dit alleen al zorgt ervoor dat je dagelijks in rust meer mag eten, zonder dat je lichaam in de problemen komt?
Het is ook aangetoond dat fitte spieren een grotere insulinegevoeligheid met zich meebrengen, dit wil zeggen, dat je lichaam minder insuline nodig heeft omdat je betere cellen hebt. Doe je dan regelmatig een nuchtere beweging of beweeg je juist voordat je gaat eten, dan ga je juist weer de enzymen in je lichaamscellen, die je helpen om goed vet te verbranden, verhogen. Zodat je lichaam ook beter zijn vetten kan aanspreken als je even niet eet, en je hongergevoel hierdoor zal afzwakken omdat je lichaam wel weet hoe hij energie kan nemen als je een periode niet eet.