• Menu
  • Skip to right header navigation
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary navigation
  • Spring naar de eerste sidebar

NootZaak

  • Nootzaak
  • Ons aanbod
  • Over ons
  • Onze verkooppunten
  • Laatste nieuws
  • Webshop
  • Nootzaak
  • Ons aanbod
  • Over ons
  • Onze verkooppunten
  • Laatste nieuws
  • Webshop
  • FAQ
  • Voor bedrijven
  • Contact

Koolhydraatanders

De kennis over onze darmflora is de laatste jaren enorm toegenomen. Het menselijk darmstelsel bevat zo’n 10 tot de 14de microorganismen. Deze zijn essentieel voor de vorming van vitaminen, essentiële aminozuren en korte keten vetzuren( SCFA).   Dit is een metabool bijproduct dat ontstaat uit onverteerbare resten van onze voeding:  “de vezels dus”.  Het oplosbare vezel wordt gefermenteerd door deze darmbacteriën en produceren de korte keten vetzuren : buturaat, propionaat en acetaat.

Deze hebben verschillende functies:

  • Ze zijn een energiebron voor onze epiteelcellen en zorgen dus voor een mooie Musculaire barrierelaag.  Deze laag is zo belangrijk om indringers tegen te houden.  Als deze epitheellaag niet goed werkt, gaat je lichaam heel de tijd in verdediginsmodus.
  • Ze zorgen voor de vorming van darmhormonen , deze hebben betrekking tot de verzadigingshormonen, glucose regulatie en de incretines.
  • Ze verlagen de ph in de dikke darm en beschermen zo tegen ziektekiemen.
  • Ze verzorgen lokale immuniteitfunctie alsook systematische immuniteit.

Wat er heel duidelijk is, is dat er voor de ontwikkeling van een gezond darmmicrobioom een optimaal voedingspatroon nodig is, een volwaardig plantaardige voeding, hoog in vezels en laag in verzadigde vetten.  Een eetpatroon hoog in dierlijke producten en verzadigde vetten leidt tot een verlaging van je microbioom diversiteit, verlaging van de productie van de vrije vetzuren enverhoogde productie van galzuren en andere metabolieten.  De combinatie van van deze veranderingen promoten inflammatie, verlagen de darm immuniteit enverhogen de darmpermeabiliteit, zodat toxines de darmepitheellaag kunnen doorbreken.  Deze negatieve veranderingen, die optreden bij een westers eetpatroon zijn mede oorzaak van vele welvaartsziekten zoals obesitas, hart- en vaatziekten, kanker en dikke darm onsteking.

In tegenstelling , een vezelrijk eetpatroon, laag in dierlijke producten, zorgt voor een verhoogde productie van de vrije vetzuren, en verlaging in galzuren, verhoging in diversiteit microbioom, een intacte darmepitheellaag , verlaagt infammatie en voorkomt welvaarstziekten.  Studies van een vegetarisch of vegan eetpatroon tonen een voordeel voor de darmflora.

Prebiotica zijn de onverteerbare voedseldeeltjes die gefermenteerd worden door darmbacteriën.  De grootste bron van prebiotica zijn vezels uit voeding, vooral de oligosacchariden ( niet alle vezels zijn prebiotisch).  Prebiotische voeding is nodig voor de groei van de darmbacteriën te stimuleren, zoals de lactobacillus en bifidobacteriën.  Prebiotica zorgen er ook voor dat mineralen zoals calium, magnesium en waarschijnlijk ook ijzer beter opgenomen kunnen worden.  Probiotica zijn voedingsmiddelen die levende gezonde bacteriën bevatten.  Het consumeren van deze voeding is maakt je eetpatroon gezonder, verhoogde productie van de vrije vetzuren, verlaging van de ph dikke darm en verlaging van het risico op infecties. Ook een verbeterde darmbarierre functie en immuniteit in het algemeen.  Voedselbronnen van pre en probiotica zie je in volgende lijstje

prebiotica:

  • borstmelk
  • artischok
  • cicoreiwortelvezel( zit in onze granola’s)
  • ajuin
  • look
  • asperges
  • volle granen
  • bonen
  • groene bananen
  • havervlokken
  • sojabonen
  • psylium husk ( zit in onze granola’s met prebiotica)

probiotica :

  • zuurkool
  • kimchi
  • tempeh
  • miso
  • water kerfir
  • kombucha

Daarom bieden we jullie graag deze artisanale en natuurlijke producten aan, volgranen en vezelrijk.

Regeltje als hulpmiddel : je deelt de totale hoeveelheid koolhydraten door het vezelgehalte . als dit getal lager uitkomt dan 5 , dan wil dit zeggen dat de verhouding koolhydraten/ vezels goed is, alles daarboven is te vermijden. vb een gewone kids cornflakes komt hier uit op 25. Onze granola’s komen op 1 !!

Koolhydraten anders? Deze stap is voor ons Belgen niet zo makkelijk. Witte boterhammen, cornflakes en koekjes zijn onze dagelijkse kost, zo is het ons ook aangeleerd. Maar in de huidige maatschappij doet een teveel aan deze voedingsmiddelen ons kwaad! 

Een grote groep van mensen leeft gewoon gezond met de klassieke Belgische voeding. Zij kunnen vlot de koolhydraten verteren en verwerken, ze hebben nog geen hyperinsulinemie. Dat belet niet dat een meer volwaardige, plantaardige voeding iedereen zijn gezondheid zal bevorderen.

Maar er is een nog grotere groep bij wie dit niet het geval is. Heb jij last van welvaartskwaaltjes en -ziekten zoals een buikje, overgewicht, vermoeidheid, hoge bloeddruk, te hoge cholesterol, pre-diabetes of diabetes type 2? Dan is de kans groot dat jij bij de tweede groep van mensen hoort. Voor jou is dan echt van belang: De herstelkracht van pure voeding. De herstelkracht van Nootzaak!

Hoe anders?  Rijker aan de juiste koolhydraten! Dit zijn pure, onbewerkte koolhydraten zoals fruit, volle rijst, peulvruchten (linzen, bonen, kikkererwten), havermout en groenten, of de nieuwe generaties natuurlijke voedingsmiddelen met aangepaste recepten zoals onze Nootzaak producten. Dit sluit prima aan bij de voordelen van een WPBF, het whole food plantaardig voedingspatroon, Het eten van zoveel mogelijk volwaardige plantaardige voeding is bewezen zeer gezond te zijn.  

Bewerkte koolhydraten in onder andere wit brood, pasta, gewone rijst, koeken, snoep, fruitsap….behoren niet tot deze groep. Dat wil niet zeggen dat je hier niet meer van mag eten, maar wel in aangepaste versie op maat van jouw lichaam/gezondheid.

Er is wel een belangrijk verschil tussen deze tips volgen en gezonder door het leven gaan, en deze voeding gebruiken om te herstellen van welvaartsziekten. In het laatste geval heeft je lichaam eerst een periode van herstel nodig. In deze overgangsfase is het belangrijk om je goed te laten begeleiden.

Wil je meer weten over het hormoon insuline?

Meer weten over de zes verschillende types insulinegevoeligheid?

Tips ontvangen over de insulinewaarde in de verschillende voedingsgroepen?

  • FAQ
  • Voor bedrijven
  • Contact

Copyright © 2023 NootZaak · Algemene voorwaarden · Design door Coemans.com