• Menu
  • Skip to right header navigation
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary navigation
  • Spring naar de eerste sidebar

NootZaak

  • Nootzaak
  • Ons aanbod
  • Over ons
  • Onze verkooppunten
  • Laatste nieuws
  • Webshop
  • Nootzaak
  • Ons aanbod
  • Over ons
  • Onze verkooppunten
  • Laatste nieuws
  • Webshop
  • FAQ
  • Voor bedrijven
  • Contact

Plantaardiger eten

“De grootste voorspeller van een goed darmgezondheid is de variatie van planten in iemand zijn dieet!”

Niet gewoon het aantal grammen tellen, maar de diversiteit is zeker even belangrijk.  Uit studies blijft dat het consumeren van 30 verschillende planten per week een grote voorspeller was over de diversiteit van de darmflora.  Dit is zelf krachtiger dan “veggie” of  “vegan” of omnivore onderzoeken.  Je kan een vegan zijn die alleen maar junk food eet, of je kan een paleo aanhanger zijn, maar wel veel puurder en plantgevarieerder eet.  De grote winst zit dus in de diversiteit van planten  !

We hebben een team van microben nodig om alle voordelen eruit te halen.

We weten dat mensen die een grotere variteit aan planten eten, een betere SCFA productie doen.  En je kan je darmen dus trainen met vezels.  Zoals regelmatig spieroefeningen doen, je spieren sterker maakt. Zo zullen ook je darmen beter en beter SCFA’s maken, en je darmen dus sterker en sterker maken. 

We weten ook dat de samenstelling van ons microbioom grotendeels afhangt van wat we eten.  Voedingskeuzes bepalen de groei of afname van bepaalde microbengroepen.  Hoe meer plantaardige diversiteit = hoe sterker onze darmflora is = hoe sterker je zelf bent !

Plantaardige diversiteit : maak het de gouden regel !

Dit is zo krachtig, om je leven en je gezondheid positief te veranderen, het zou onze gouden regel moeten zijn!

We hebben gezondheid zo ingewikkeld gemaakt met onze lijsten van “wat mag je niet eten”, “kcal tellen”, “voedsel afwegen”, maar we bereiken er niets mee.  Het moet niet zo moeiljk zijn.  Diversiteit van planten : dat is het enige wat je moet onthouden. Het is genezend en werkt preventief.  Gedaan met kcal tellen , voedingsmiddelen vermijden, porties afwegen. Je mag eten zoveel je wil, en je zal toch je iedeale gewicht behalen. Denk maar dat je alle kruiden, smaken, texturen, en variaties van planten mag eten zonder restrictie, dat is super!

Iedere plant heeft zijn eigen unieke mix van darmgenezende vezels

De kracht van volle granen: Recent worden granen gelinkt aan inflammatie en en dat ze ongezond zouden zijn.   Dit is ontstaan uit studies met de geraffineerde granen.  Dus verwar deze alstublieft niet met volle granen !  ze zijn totaal verschillend!  Volle granen zijn een uitstekende bron van prebiotische vezel en horen zo zeker thuis een plant based divers voedingspatroon.  Laat ons even verduidelijken met wetenschap:  in de welbekende nurse health studie vinden ze dat bij toevoeging dagelijkse portie volle granen je risico op dood met 5 % daalt en het riscico op dood door hart- en vaatziekten met 9 %.  Ook is er duidelijk aangetoond dat bij het vervangen van bewerkte granen door onbewerkte de darmflora positief verandert.  Ook zien we het C- reactieve protein  ( maatstaf voor inflammatie ) met 21% daalt door het even van volle granen. Het bewijs is duidelijk volle granen zijn onstekingsremmend.  Dus als we de “koolhydraten” willen beschimpen; doe dat dan aub met de geraffineerde koolhydraten en niet met de darmflora ondersteunende, gezonde voedingsstoffen makende volle granen !

Vandaar ook onze nootzaak term : KOOLHYDRAATANDERS

We weten ondertussen dat gezonde voeding een van de belangrijkste componenten is voor een gezond lichaam.  Daat komt dan ook de term nutridensiteit uit voort.  Maar dit alleen is niet genoeg om gezonde voeding te onschrijven.  Als je vb alleen maar het zeer nutridense witte kool zou eten,  kom je toch tot tekorten. Het gaat ook over de diversiteit van nutridense voeding.

Iedere keer als je naar de winkel gaat : denk diversiteit van planten

Iedere keer als je kookt: diversiteit

Als je je bord opschept: diversiteit van planten

Zo blijkt ook de meest plantaardige versie van mediterrane levensstijl één van de gezondste. Dit wil zeggen: volwaardige koolhydraten, voornamelijk plantaardige eiwitten en een kleine hoeveelheid gezonde vetten. Veel groenten, fruit, ook noten en zaden. Geen bewerkte voedingsmiddelen. Lichaamsbeweging, een stressvrije levensstijl en voldoende slaap.

Durf dus gerust kleine hoeveelheid gezonde vetten te eten en laat hiervoor bewerkte vetten en bewerkte koolhydraten aan de kant staan!

Welke vetten?

  • Vetten uit natuurlijke onbewerkte voeding : noten, zaden en pitten, olijven en avocado
  • Uit vis, vooral de vette vis zoals zalm, makreel, sardientjes,.. ( opletten voor duurzaamheid )
  • Vetten uit bio grasgevoederde dieren ( sporadisch)

Vervang alle plantaardige oliën zoals zonnebloem-, maïsolie, .. zoveel mogleijk door extra vierge olijfolie, of andere koudgeperste oliën van natuurlijke voedingsmiddelen zoals notenolie, lijnzaadolie, …

  1. Gezonde vetten zijn: (in volgorde van beste tot minste)
    • noten/zaden en pitten
    • olijven
    • avocado
    • Olijfolie koud extra vierge
    • Lijnzaad, biologische koolzaadolie en notenolie koud
    • Olijfolie warm (niet te hoog verhitten)
    • Ei en volle melkproducten / kokosolie
    • Boter
    • Margarine
    • Bewerkte producten (vet uit croissants, bewerkt vlees, koekjes…)
  • FAQ
  • Voor bedrijven
  • Contact

Copyright © 2023 NootZaak · Algemene voorwaarden · Design door Coemans.com